Twitter
Tweets by csorbaakku
Facebook
Google+
Pinterest
Youtube
Flickr

GYIK

Mi jelent az „Ah” rövidítés?

Az „Ah” rövidítés amperórát jelent.

Fontos lehet figyelembe venni az „Ah” érték után zárójelben lévő számot. (Például 55 Ah (20h)) Ez azt jelenti, hogy egy 20 órás teszt lefolytatása után az akkumulátor kapacitása 55 Ah. Az akkumulátor 20 órán keresztül terhelhető az Ah előtti érték huszadrésznyi áramával. A 55Ah (20h)-s akkumulátort 20 órán keresztül lehet 2,75 (55/20=2,75) Amperrel terhelni, és akkor fog a feszültség 10.5 Voltra csökkenni.
Semmi esetre sem jelenti azt, hogy az akkumulátort 1 órán át lehet 55 Amper terhelés alatt tartani, és azt sem jelenti, hogy az 1 Amperes terhelést 55 órán át bírná. Az indító akkumulátoron a kapacitását javarészt mindig a 20 órás tesztben tűntetik fel, míg a ciklikus akkumulátorokat inkább az 5 órás kapacitásukkal jellemzik.


Az autómban eredetileg 55Ah-ás autó akkumulátor volt. Mekkorát tegyek bele?

Az autókba eredetileg általában a lehető legkisebbeket, legolcsóbbakat teszik. A gyártók célja az, hogy a garanciaidő leteltének végéig még működjön. Ez az idő kb. 3-4 év. Azért képes ennyi ideid működni, mert az új autók önindítója és kábelezése még optimális állapotban van, ezért kevesebb teljesítmény is elég az autó beindítására. Az autó öregedésével az önindító koszosodik, a vezetékek csatlakozói oxidálódnak, és emiatt mindig nagyobb és nagyobb teljesítményű akkumulátort kell tenni az autóba. Ezeknek az akkumulátoroknak nagyobb helyre is van szükség, viszont a helykialakítás olyan, hogy beférjenek a nagyobb teljesítményű akkumulátorok is.Ha Ön megteheti, mindenképpen javaslatom, hogy a lehető legnagyobb akkumulátort tegye be az autójába, ami egyrészt befér, másrészt pedig a polaritása is megfelelő.


Ha nagyobb akkumulátort teszek az autóba, a generátor fel tudja tölteni? És mi a helyzet a motor akkumulátorral?

Igen, mert a generátornak nem okoz problémát az, ha nagyobb teljesítményű akkumulátor van az autóban.


Melyek a legfontosabb szempontok, amit akkumulátor vásárlásakor figyelembe kell vennem?

A legfontosabb figyelembe veendő szempont az akkumulátor mérete és polaritása. Az első szempont az akkumulátor mérete, mert ez határozza meg, hogy az új akkumulátor beépíthető-e a régi helyére.
A másik pedig az indítóáram, mert ez az, ami meghatározza, hogy az akkumulátor mennyi ampert képes leadni indításkor. Az akkumulátort legnagyobb terhelés az indításkor éri, ezért érdemes erre is odafigyelni.
Fontos tudni, hogy ezt az értéket a gyártók négyféle szabványban (DIN, SAE, EN, IEC) tüntethetik fel, ezért ezzel is számolnunk kell. Az autótulajdonosok leginkább a kapacitást figyelik, mert ez szerepel legnagyobb betűvel az akkumulátoron. Viszont azt jó tudni, hogy ennek a számnak akkor van jelentősége, ha álló motornál terheli az akkumulátort. (Például ha egy campingben autó hifit használ.) Az akkumulátor kapacitása összefügg az indítóárammal, emiatt a nagyobb kapacitású akkumulátornak többnyire nagyobb indítóárama is van.

Garancia
A garancia egy kereskedelmi kérdés, viszont nem biztos, hogy az akkumulátor idős kora miatt ment tönkre. Az is lehetséges, hogy a generátor problémája miatt vagy egy kábelezési hiba miatt nem volt képest a régi akkumulátor feltöltődni.

Tehát fontos az, hogy amikor Ön akkumulátort cserél, vizsgáltassa át az autója elektromos rendszerét, mert ha az autóval van probléma, akkor az új akkumulátort is tönkreteheti ez a meglévő, nem észrevette probléma.Mit jelent az, hogy száraz akku?

A száraz akkumulátor az olyan akkumulátorokat jelöli, amelyekben az elektrolit az akkumulátorban lévő lemezeket elválasztó üvegszövetben található meg.
Az ilyen akkumulátorok zárt rendszerben működnek, amikből a benne lévő folyadék még akkor sem folyik ki, ha a doboz megreped. Például Optima.

 

Az autó és motor akkumulátor felépítése

Akkumulátor startlap

Akkumulátor Wikipédia